-Would you like to touch a rare animal?

Once in a lifetime är ett uttryck som knappast kan passa in på ett bättre ställe än när jag la min hand över ryggen på en livs levande 186cm lång utrotningshotad komododrake. Sån tur har man bara inte. Lite synd bara att jag förbrukade den nu och inte i ett pokergame på Casino Cosmopol. Nä, skoja bara naturen klår allt.. Eller?


 


Morgonte på båten till Rinca



Lite snorkling är givetvis efterföljt av att hoppa från taket på båten.

Första dagens trekking var på Rinca. Vi betalade inträdet till parken och för en guide. Guiden hette Pajjo men eftersom vi så fort vi fick syn på en drake såg likheten i Bröderna lejonhjärtas enorma odjur Kattla, döpte vi snabbt om honom till Jonatan. Han måste ha trott att vi var lite efterblivna då vi varje gång han kom lite för långt i förväg ropade –Jooonatan.. –Jooonatan.. Precis som skorpan hade gjort.


-Jonatan!


Ett bett av de här bästarna och du får en infektion starkare än Bamse på en ica-kasse med dunderhonung.

De lite lustiga med trekkingen första dagen var att de enda drakar vi såg låg och chillade under rangersstugan cirka 35 meter ifrån där man betalade. De enda vi såg ute i själva djungeln var en vattenbuffel och lite streck i sanden som Jonatan påstod var ödlespår. Vi hade helt enkelt kunnat nöja oss med att chilla i skuggan av stugan och kolla in bestarna istället för att traska upp och ner för en massa kullar under en stekande sol.

 

Sova under bar himmel på en båt i Indonesien är aldrig fel. Första parket på en fin soluppgång.


Dag två hade vi tagit oss till själva Komodoön. Fast beslutna om att aldrig lära oss någonting av erfarenhet bokade vi en dubbelt så lång trekking och denna gången betalade det av sig. Efter att precis som dagen innan kollat in mustarna till latmaskar som låg och chillade runt rangerstugan var vi riktigt sugna på att se några drakar in action. Vi började traska.


Giftig som satan berättade Jonatan Nr2..

 

Förutom en spindel i storlek med en hand och några fåglar såg vi inte ett enda levande djur på en timma. Efter cirka en och en halv timma stötte vi på ett gäng indonesier med en massa väskor och rep. Jonatan nummer två pratade lite med dem och sen vände han sig emot oss och frågade en av de dummaste frågor man kan fråga en turist som har tagit fyra flyg, tolv färjor och tre olika båtar bara för att infinna sig på denna ö och spana efter ödlor;

 

-They are scientist and have captured a dragon. Would you like to see when they measure and weigh it?

 

-No! YEEEEEEEES! Svarade vi och tänkte på den gamla klassikern A night at the roxbury.

 

Jag vet att du många gånger har legat hemma i sängen och klurat på hur många indonesier det behövs för att väga och mäta en komododrake. Nu äntligen kommer du få svaret. Nio.


”Jag-chillar-med-en-livsfarlig-186cm-drake-bild”.

 

Plus två svenska gossar som hela tiden var i vägen därför att de försökte posera för en grym ”Jag-chillar-med-en-livsfarlig-186cm-drake-bild”.

 

Bästa sättet att beskriva hur huden på draken kändes är kanske som huden på en 104år gammal heroinist i Stockholms tunnelbana, med mycket vårtor och helt utan dräggel. Torr, ojämn, sträv, plastig men samtidigt väldigt rörlig. Man kände lätt revbenen underhuden.

 

Så nu har jag bockat av komododrakar på min lista över saker jag måste ha gjort innan jag dör. Precis mellan olla en pyramid och hoppa bungyjump i Nya Zeeland. Check!

 

Djur vi såg under våran båtur;

 

Komodoödlor, vattenbuffel, spindlar, fåglar, enorma fladdermöss (så kallade flying dogs), fiskar och en och annan kackerlacka bakom dörren till toan på båten och i täcket då jag skakade ur det innan läggdags.

Tyvärr blev det inga djävulsrockor, vi hittade dem helt enkelt inte. Men men.. Det är inte alla som har klappat på en Komododrake.


Kommentarer
Postat av: Helena

Respekt!! Finns inte så mycket annat att säga...

2009-04-15 @ 09:41:47
URL: http://napok.blogg.se/
Postat av: Sven

Faaaan va avundsjuk man blir, jag vill också klappa drakar!

2009-04-15 @ 17:04:25
Postat av: Linda

Jag kan ju själv bli så irriterad när antalet besökare är flera hundra och i kommentarerna finns det 10 inlägg. Så nu funderar jag på varför jag smygläst din reseblogg i flera veckor utan att säga ett enda ord!



men när jag just läste meningen "Ibland skäms jag lite när jag tänker på så kallat "riktiga backpackers" .... då log jag mycket brett och tänkte att nu lämnar jag en kommentar.



För typ 20 år sedan då var jag en riktig backpacker, internet, mobila bredband och sms visste ingen vad det var. och att ha med sig en bärbar dvdspelare.... hahaha, man fick vara glad om båtarna visade en dåligt textad engelsk film, som alltid var dubbad förståss.



Hursomhelst, komodo laddade vi för i flera veckor, och vi kom så långt som till lombok sedan var vi själva tvungna att köpa en get, att skänka till ödlorna, annars fick vi ej åka dit. Vi gav upp efter ett tag. Det verkar ju helt klart enklare idag, men coolt att ha gjort "det"... hursomhelst, det ni gör just nu är verkligen once in a lifetime. Så enjoy och nu har jag iallafall lämnat en kommentar. Sådär 20 år efter min heta backpackertid reser jag ofta till asien, släpar med mig mina barn till Angkor wat, gör massa skoj, men med resväska på hjul och ett relativt dyrt hotell med buffefrukost som skulle mätta halva indien. Life is still good!



Tack för en kanonbra blogg som får mig att minnas ...



Have fun. /Linda

2009-04-15 @ 21:46:42
URL: http://sandmellantarna.blogspot.com
Postat av: Emelie

Cooolt hörrö! Man tror inte att de ärså stora, type en halvmeter bara. Jag tycker spindeln var det läskigaste. Det bara kryper i kroppen när jag ser den.

By the way...one night at Roxbury ROCKS!

2009-04-16 @ 20:22:16
Postat av: Nils

Ja dom e sjukt stora. Den storsta draken dom har fangat och markt var 316cm. Stor som satan med andra ord. A jag vet det e lite vardelost av alla lasare att inte kommentera mera! Tack for din kommentar i alla fall=) Far hoppas att den startar en kommentera mera trand.

Sjukt att man var tvungen att ha med sig en get!

2009-04-17 @ 07:30:23
URL: http://nilsjohansson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0