Chichen Itza - Vattnets trollkarl och Pocahontas som fuckade allt..

Att bo i Piste istället för att ta en daytrip visade sig vara en mycket bra ide då vi näst intill själva hängde på låset in till templet morgonen därpå.
-Sjukt att det inte är mer försäljare här ändå, klämde jag ur mig och fick ett asgarv tillbaka av NorrJocke ett par timmar senare då vi återigen befann oss på samma plats på väg ut tillsammans med en go gäng turister och en än mer go gäng försäljare.

I vilket fall var vi väldigt glada över att ha anlänt i tid. Det första vi gjorde var att ta kontakt med en av guide. Ett av mina löften hemifrån var att se till att ha en guide då det ska upplevas kultur. Det ger bara så mycket mer än att traska runt där själv och inte ha koll på någonting.
Han gav oss ett pris på en guidad tur som måste ha inkluderat sex mayabärare per person samt varsin guldbetäckt tron med patina som uppstått redan då själva Chizchen och hans hustru och satt på dem för ett "par" år sedan.

-Då vi artigt tackade nej till att betala nya cromade rims till Guidens nya SUV berättade han att det givetvis fanns ett annat alternativ. Går ni med en licensierad guide i grupp är priset bara 2% av det föregående.

-Deal.
-Just wait here and I’ll try to gather a group.

Det lyckades han som tur med inte och fixade istället in oss på vad som troligtvis var den bästa guidade turen i våra liv.
Ami som tydligen har varit professor i historia enligt honom själv, men insett att han fick sex gånger mer betalt som guide på Cancuns finaste Resort, enligt min gissning, kunde allt. Om allt.


Ami och Amerikanarna

Den första guidens grupperbjudande löd 1h 100pesos/person där han skulle berätta om templet och dess omgivning. Istället fick vi en fyra timmars lektion i historia rörande allt från Maya till Vikingar till Hitler till George Bush till slavhandeln till..
Han berättade om Mayafolkets otroliga visdom och hur de kom på de flesta av de saker som europeiska gubbar med skägg ett par hundra till tusen år senare skrev under sina egna namn på. Saker som tillexempel att dörren på deras observatorium ligger i precis 23,5graders vinkel i jämförelse med trappan ditupp, samma vinkel som jordens axel har och som ger oss våra årstider.


Eller som att själva Chichen Itza är placerat rakt över två undervattensfloder som ger näst intill evigt bördig jord samt att templet egentligen är en kalender med dagar, månader och år. Mayas gud litar inte på oss och därför kommer han tillbaka och checkar läget var femtioandra år. Nästa gång år 2012.
Eller teorin om att Columbus egentligen bara hade tur och kom till Amerika just då Mayariket låg i inbördeskrig, hade torka och var precis på femtioandra jordsnurret väntades på en blond och blåögd vit gud som skulle komma till deras undsättning.
Ett enat Mayarike skulle varit precis lika omöjligt att inta som det var för vikingarna ett par tusen år tidigare som runt sexhundra vikingskellet, med indianyxor i skallen och giftpilar i hjärtat vittnar om, enligt Ami.


NorrJocke och Ami framför "the ballcourt" här spelade Mayaindianderna någon typ av stenåldersbasket. En kul notis är att de hög av huvudet på vinnaren, eftersom han var värdig att komma till gudarna då.

Enda stället där Indianerna var enade och höll stånd(hihi), år ut och år in var en liten del av det som nu är södra USA. Men det gick som det gick med det med efter att de lyssnat på hövdingens nioåriga dotter som i alla fall tyckte att man kunde ge de där vitingarna en chans. FAIL!
Lilla Pocahontàs vackra naivitet fuckade upp den sista urfolkskolonin. Men hon dog troligtvis i ovishett över detta då hon som hedersgäst till drottning Elisabeth av England dog i tuberkulos nått år senare. FAIL igen!


Pocahontas skulle aldrig ha grinat på farsa hövding..




Hade kunnat skriva två noveller till på temat vad vi lärde oss av Ami, men nu får det vara nog.
Efter turen frågade vi om vi kunde betala för oss så vi han med bussen. Vi hade ju räknat med en timma och det var fyra timmar sedan.
-You don't have to pay boys. It's alright.
-What? No seriously, we loved the tour, we can pay!
-No,no, no problem
sa han och log brett, -you had some good questions hope to see you again sa han och rultade iväg.

Tack så jättemycket!


Kommentarer
Postat av: Mowgli

Gah, sånt får ni ju inte göra. Detta låter ju superintressant!

Håll er till surflivet så slipper jag dö av avund här borta.

Snart kommer ni väl göra något med djur också.>.<

2010-10-29 @ 10:48:27
Postat av: Karin

Jag vill oxå.

2010-10-29 @ 16:51:39
Postat av: Martin

Intressant.



Vad är nästa plan?



Har ni någon?

2010-10-29 @ 23:24:23
URL: http://cmj.blogg.se/
Postat av: Den vackra morbrorn

Jäkla vad intressant..en sådan guidad tur skulle vara ett minne för livet!

Gillar..

2010-11-03 @ 17:24:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0