Ingen dykning eller grottdykning?

Då jag för två år sedan insåg att jag just som bäst höll på att plaska omkring i den thailänska gulfen med en åtta meter lång valhaj sniffandes på mina grodfötter trodde jag att min dykkarriär hade peakat redan dagen efter den kom till.

Ett par dyk med gråa koraller senare var jag övertygad och sa till mig själv.
-Ja du Herr Jojojohansson, det var en fin valhaj.. Men det där med dykning det är inte riktigt din grej. Nästa äventyr tack!
Inte ens mina fysiska förutsättningar talar för någon mer dykning då mina svårtryckutjämnade näsborrar knappt går att andas igenom, än mindre se på film brevid.(Fröken Candle kan intyga detta och har fler än en gång tryckt på +volymknappen då jag och mina fläktar vart på besök.)

Men! När jag på grund av en allt för lång antibiotikakur inte har kunnat göra något av det man kan göra i Playa del Carmen, alternativen står mellan festa och festa alternativt dricka, var aningen rastlös blev jag mer än glad då min gode kompanion kom till mitt bloggarbetspass och meddelade att vi visst skulle dyka i en Cenote imorgon.
-Gött!.. Vad är det?

Det visade sig vara en slags vattenhåll som bara finns här i Mexiko och precis som alla andra dyk i hela världen enligt dykaren närmast är det; -The worlds, like.. best dive.. Maaan!
Vi googlade ett par bilder och fick för oss att det skulle vara som en stor gryta med klar sikt och öppet lock. Som bilden här visar;




FAIL! Som tur var visade det sig inte försen precis innan vi hoppade i att det var i ett grottsystem vi skulle in. Visserligen med luftfickor här och var men fortfarande med locket på. Som på denna bilden;



På det andra dyket var det mörkt som ett nattdyk. Med andra ord, hade man fått panik hade man dött. När min hjärna lade på undra hur långt de där jordskalvet i sydamerika sträckte sig och vad som isåfall skulle hända med den här grottan ökade pulsen upp till verklig extremsportsnivå och det var ju precis bristen på puls som fick mig att inte älska dykningen från början.

Jag måste faktiskt erkänna att jag började uppskatta dyket. Sikten var helt otrolig. Som på land, om land såg ut som den där taskigt ihopklippta filmen från Armstrongs månwalk. Fast med ett taggigt stalaktit-tak då.


NorrJocke och Ivo från Estland utan för Cenotens öppning.. 

SnyggNils där man hoppade i. Snett nedåt vänster var en av ingångarna till underjorden..

Cenotesen vi dykte i heter Dos Ojos och ligger ungefär en timma söder om Playa del Carmen. Dyket kostade $85US för oss, vad NorrJocke fick göra med Juan för det priset lämnar vi osagt för alla andra betalade mellan $95-130US.

För att ni ska förstå lite hur fantasktiskt det var under vattnet kommer lite bilder från google.





Slutsatts: Ska det va, så ska det va på riktigt. Antingen med en valhaj, eller i en undervattensgrotta. WIN!


Kommentarer
Postat av: Mowgli

Avund!



Fast jag blir lite fundersam på hur godkänt detta dyk var enligt Open Water-certet som du har Nisse?

Om jag inte minns fel betyder just open water att det måste vara öppet vatten ovanför huvudet för att man i princip alltid ska kunna ta sig upp fritt typ.

Fast ja, fett verkar det iaf.

2010-10-30 @ 02:50:31
Postat av: Helena

Det har ar nat av det maktigaste jag sett. Ar jag avundsjuk? Njae...JAAAAAAAAAAA!!!!

2010-10-30 @ 05:27:36
URL: http://napok.blogg.se/
Postat av: jennie

Fräckt men läskigt. Jag hade dött innan jag ens hade hoppat i (och jag har med dykcert)

Nu äre dax för frulle. Pågenlimpa...



Ha det gott!



Jennie

2010-10-30 @ 10:11:12
URL: http://www.larssonjennie.blogspot.com
Postat av: mackanpackanlackankrackansakcna

Jag är jävligt glad över att du skriver mycket på din blogg! Love it =)

2010-10-30 @ 11:36:55
Postat av: Nils

Jag vet, vi funderade över det vi med. Jag tor inte ens att de kollade om Jocke hade något dykcert. Man hade definitivt inte kunnat ta sig direkt upp, men på det flesta ställen var det inte mer än max 20m till en luftficka så kanske det hade hjälpt om man fick panik.

Jag är glad att de lät oss i alla fall=) För coolt var det!

Aooooom Pågenlimpa hade inte suttit fel.

Ska försöka fortsätta med det Mackipacki!

Puss på er alla!

2010-10-30 @ 16:54:35
URL: http://nilsjohansson.blogg.se/
Postat av: Martin

FÖR FAN!!!!!! JAG VILL VARA MEEEEEEEEEEEEEEEEED!!!



2010-10-30 @ 17:15:09
URL: http://cmj.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0