Fem Grenar..

Trädklättringstävlingar har fem grenar.. hihihi.. tss.. hahaha.. Fattar ni? Fem grenar.. träd.. 

..Förlåt..

Rescue/Räddning;
Räddningen går ut på att få ner en skadad person ifrån ett träd så säkert och fort som möjligt. Du får bättre poäng om det går fortare, men det måste också se kontrolerat ut. Man får även bonuspoäng om man använder smarta lösningar och samtalar med personen i trädet och människorna på backen. Man ska till exempel se till att hennes rep är i gott skick, att det inte finns några faror i trädet som till exempel el-ledningar eller döda grenar och man ska be någon att ringa efter ambulans. Allt så verklighetstroget som möjligt.


Innan man stiger in innanför avspärrningarna måste man berätta vad man har för strategi och vilka metoder man ska använda. Dommaren kollar så att allting håller och ser bra ut.


Snart på väg ner.
Så fort man har klippt  ur den skadade personen ur sin sele så stoppas tiden. Denna gången var maxtiden för A-klassen fem minuter.

Trowline/Kastlina;
När man klättrar i stora träd sparar om man ofta mycket tid och ansträngning på att ha ett topprep uppsatt så högt som möjligt centralt över där i trädet man ska jobba. Destå högre topprepet sitter, destå bättre arbetsposition för klättraren. Ofta kan det röra sig om 30meter upp eller mer och då blir det givetvis lite svårt att kasta upp ett vanligt klätterrep. Då kom någon av de smarta halvap-ek-människorna på iden med kastlina. En tunn men mycket stark tråd som har en liten sandsäck i ändan. Man kastar helt enkelt upp den i trädet och använder sedan den till att dra upp repet man ska klättra i.
Detta är det arbetsmoment jag är sämst på och jag fattar inte hur dom kan få in den lilla sandsäcken mellan en klycka på 28cm trettio meter ovanför marken. Övermänsligt.
Man kan satsa på tre olika svårighetsgrader. Tre poängare, fem poängare och sjupoängare.


Kastlina..


Footlock/Fotlås;
Rätt och slätt försten upp för ett rep på femton meter. Inofficiellt är det den grenen med mest prestige. Som armbrytning på bypizzerian i Arboga ungefär. Alla tror att det enbart handlar om styrka men då och då kommer det ett par gubbs eller girls som har insett att teknik är nog en bra sak att träna på ändå. Världerekordet ligger på runt 13,5 och bästa svensk i år gjorde det på 14,3 har jag för mig. Förra året då jag var med gjorde jag det på 35 sekunder så jag har en liiiten bit kvar.Klockan startar när sista foten lämnar marken.


Och stannar när man ringer i klockan.


Speedclimb/Försten upp.
Samma som footlocken. Komma högst upp och ringa i en klocka på så kort tid som möjligt. Skildnaden är att du klättrar i ett träd som har utrustats med lite extra rep bara i början där det inte finns några grenar.
Workclimb/Arbetsträd;


Arbetsträdet är den gren som tar längst tid och antagligen den som officiellt är den viktigaste. Man börjar högst upp i trädet på samma topprep och ska ta sig till en massa svåråtkomliga ställen i trädet för att symbolisera en beskärning av ett större träd. Första stationen ska man bara ringa i en klocka, andra ska du ringa i en klocka med en stångsåg. Tredje ska du kasta ner en grenstump och träffa i en ring som är uppmålad på marken.


 
Fjärde så ska du göra en så kallad limbwalk/grenvandring. Då börjar man vid en markering längst in på en större gren och ska sedan ta sig ända ut i spettsen på den för att även här ringa i en klocka. Detta är dock försvårat en aning genom att det hänger en vikt i ett snöre som går i marken om du belastar grenen för mycket. När man ringt i klockan ska man gå hela vägen in till markeringen igen.


Till sist ska man komma ner på marken och landa så nära mitten på ett bullseye som möjligt.Sådärja! Hoppas jag att det kommer ännu fler och tittar på EM som också är i Malmö om ett par veckor!

Kommentarer
Postat av: Helena

Sjukt kul! Och riktigt intressant. Jag avgudar sporter som kan sägas ha nån slags nördklassificering. Och det måste man väl ändå säga att det här har...

2009-05-24 @ 17:40:12
URL: http://napok.blogg.se/
Postat av: Anonym

VA!!! Hahaha Ja det kan man nog lungt säga=)

2009-05-24 @ 21:34:11
URL: http://nilsjohansson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0