Olyckor, dåliga vibbar och strandnära parkeringar..

Resrutten fram tills igår..

-Soo, do you guys know that this is a holy place for the Aborigines?
-Oh really, no didn’t have a clue about that.. .. Interesting.

Mannen med det aningen motorsågsmassakern-psyko-liknande leendet kollade simultant och därigenom skelande på mig och Zlatan där vi stod och droppade av oss saltvattnet efter ett litet dopp.

-I just mean that if you guys have taken a rock or something.. a souvenir..
Här tystnade han plötsligt antingen för att han också hade hört det retoriska knepet ”Paus for effect” eller för att han skelade så mycket att det tillammans med hans vedervärdiga andedräkt hade gjort honom själv aningen illamående. Han samlade sig igen.

..from the beach. It is very bad luck. Kind of a curse.

Jag och Zlatan såg ut som två frågetecken och mannen fortsatte att se ut som en psykotisk mördare.

-I mean, maybe that’s  why the girl got hurt..Han log ett opassande leende och nickade mot Silje där hon satt och diskade med sina blessyrer från gårdagens skateboardande skinande röda från fötter, knän och höft.

Även om mannen inte ens visste om hälften av vad vi hade gått igenom de senaste dygnet insåg han att någon slags otur hade drabbat oss, vare sig vi hade tagit någon helig sten eller inte.

Från början:

Utan vågor finns det inte jättemycket att göra i Lennox..


Jag borde ha anat oråd redan då vi funderade på att lämna Lennox Head. Visserligen förstår jag att en dag där utan vågor, med enda andra aktiviteter förutom skateparken är en glassbar, ett kaffe och en strandpromenad, kan bli väldigt långtråkig. Speciellt om man har en före detta bruten fot som fortfarande ömmar eller av annan anledning inte är jättesugen på att leka i skatepoolen.
När vågorna hade avtagit, jag hade gjort alla de tre trick jag kan på en skateboard i skateparken fler gånger än vi retat Silje för det norska språket och det var inte mer än två glass-smaker i glassbaren som fortfarande var oprövade, var det helt enkelt dags att lämna och åka vidare.

Nästa stopp på kartan Ballina, men med en liten sväng igenom Nimbin på vägen.

Det aningen annorlunda museumet i Hippie-Nimbin..


Nimbin är en liten (när jag säger liten menar jag liiiten) byhåla någon mil in i landet där ett gäng hippies någon gång på sjuttiotalet bestämde sig för att slå sig ner för att röka oändliga mängder marijuana, göra batiktryck på T-shirts, virka mössor i rastafärger och svamla om sådant som hippies gillar att svamla om; Marijuanas läkemedelsegenskaper, blommor, jorden, rymden/kosmos och om de är riktigt uppe i varv; varför USA borde dra sig ur Vietnamkriget. (Nyhetsuppdateringen är mellanbra.) Christianiakänsla skulle jag vilja kalla det. Låter fint på papper med fria själar och subkultur, men i verkligheten mest knarkig känsla och rynkiga gamla hippies med förstörda nerver.
Vi var klara med en tur upp och nerför gatan med en sväng igenom de fyra rum stora museet på mindre än 45minuter och åkte vidare.

Ris och steg ett i stroganoffandet!


I Ballina började det gå utför och inte ens min förstaklassiga korvstroganoff kunde vända trenden.
Först pajjade kopplingen på Glenn. (Vi har döpt bilen till Glenn eftersom det klingar fint göteborgskt och eftersom det nästan rimmar på hem.)
-KÖDDER DU MED TRYNE MITT!  FAIL! och KUKARS VREDE!!! ringade in vårt humör där vi stod ankrade på en parkering i en stad där gul färg på en av de tusen industriernas skyltar var det mest roande så långt ögat kunde nå.

Lämnar in bilen på kopplingsservice.. Fail.


Det tog ett dygn för verkstaden att, troligtvis med mest silvertejp, plåstra om Glenns koppling så vi kunde börja rulla igen. Ett dygn som vi spenderade största delen av på golvet i en tvätteria med eluttag. Enda bra som hände i Ballina – Alla våra ipods, iphones, stenåldersmobiltelefoner, gopros, digitalkameror och laptops fick sig en sil ström.Vi han knappt tacka mekanikerna för hjälpen när vi äntligen fick Glenn, så bråttom hade vi att lämna de dåliga vibbarna i Ballina.
-Wallah det blir Evans Head nu, Jalla! Sa Zlatan på så dåligt invadrarmål/nysvenska att det stod klart för hela Ballina att han bara måste komma från Askim. (Inte den invandrartätaste delen av Göteborg.)

I Evans Head gick det.. ..ännu sämre. I alla fall för tre ställen på Siljes fot, två ställen på den andra, båda knäna och värst av allt för en stor del av hennes höft. Den gamla stilen att köra ner för en lite för brant backe på longboard, utan skor, tills brädan börjar vobla, gick precis lika bra för henne som det gjort för så många innan. Mellan till måttligt bra. Med plåster, antiseptic kräm, mer plåster och ganska mycket choklad, gjorde vi vårt bästa för att plåstra om henne.

 Dag två i Evans Head gick det.. ..Ännu sämre! I alla fall för Eric 82år. Om man inte tar för givet att han ville ha en strandnära parkering. För i så fall gick det skitbra.


Jag gick upp vi sjutiden för att kolla på det spegelblanka havet och eventuellt klämma lite på min nu snustorra våtdräkt och bräda. Jag satte mig på piren och lyssnade på lite lugn musik, kastade en sten eller två i vattnet, pissade på en krabba. Det gamla vanliga. Såg tillbaka mot parkeringen.
”Hmm.. Gick jag förbi den där bilen bland stenarna på vägen hit utan att se den? Kan jag verkligen ha gjort det? Någon måste ha fyllekört i natt och kraschat.. Vänta lite nu. EN GUBBE!”

Jag skakade av det sista, hade redan för flera sekunder sedan tappat siktet på krabban, medan jag såg den äldre herren försöka ta sig ut ur bilen och började inse allvaret.

Lite okänsligt att ta en bild kanske, men allt för bloggandet. Hoppas karman vi fick för att hjälpa till väger upp bilden..Jag sprang så fort jag bara kunde över de vassa stenarna tillbaka in på piren och fram till herren som blödde ymnigt ur huvudet och lite här och var på kroppen. Jag skrek på Zlatan och Silje som fortfarande låg och snusade uppe i Glenn några hundra meter bort medan jag sprang förbi och de var ute och hjälpte mig på två röda.
Jag försökte lugna den gamle Eric och få honom att sitta still tills någon att kollat om hans ryggrad var hel medan Zlatan ringde på ambulans.

Finn ett fel..

Glömde visst lite mjölk i kylen..

När vi hämtade ut bilen fick vi en genomgång i hur allting i den fungerar, vad som måste smörjas, och vad vi inte rekommenderades att göra med den. Till exempel rekommenderade han oss att inte försöka köra offroad, inte köra på kangaroos på motorvägen mitt i natten i 100km/h och sen sist men inte minst glömma mjölk och ägg i kylen.

-We just got this other car in and you guys dont want to see how their fridge looks like after 10 days with no electricity in this heat.
-I am pretty sure that that is exactly what I want to see..
-Can you take it, my mechanic threw up when he saw it..
-Man, I use the internet on a regular basis, I've seen some fucked up shit..
 
Lukten är dock något jag inte riktigt var med på..
 
 
 
 

Lite crowded i vågorna, för mycket delfiner..

-Did you see the shark?! Paniken i ögonen på den kanadensiska tjejen brevid mig är på pricken samma panik som jag själv kände den första veckan i Surfers Paradise då jag skymtade en fena i vattnet och förlorade all den coolness som jag arbetat tjugofem och ett halvt år för att samla ihop då jag mer eller mindre sprang på vattnet Jesus-style in till land med händerna över huvudet skrikande som en liten flicka medan de som stod där njöt av att se de onda bestarna som visade sig vara mystrevliga Flippers hoppa och leka i vågorna.

Detta hade jag dock inga planer på att berätta för kanadensiskan. Istället satt jag där avslappnat som om jag inte hade gjort något annat än att chilla på en surfbräda i ett hav med mer vithaj än vatten i vattnet sedan barnsben.
Efter bara någon sekund som troligtvis kändes mer som en evighet för min aning mindre avslappnade nya väninna, såg vi delfinen skjuta upp ur vattnet i en våg bara en sex-sju meter bort och rädslan förvandlades till förtjusning.

 

Bilden är stulen från google, men ungefär såhär såg det ut. Rätt sjuk naturupplevelse faktiskt. Vet inte varför men det känns nästan större att surfa med delfiner i vattnet än det gjorde att dyka med en valhaj. Mer verkligt..

Första dagen i Lennox head var vi 7-8 surfare samt en delfin i de finfina vågorna. Mer än perfekt och det fanns inte mycket att klaga på. Dag två var det aningen mer ”crowded” eller fullt i vattnet. Vi var i och för sig färre surfare med istället för en delfin var det tre.
När klockan ringde 05:20 var det inte långt ifrån att jag ignorerade den och lade mig att drömma vidare från där jag blivit avbruten. Men för en gång skull hade de andra två också vaknat av klockan och var redan på väg upp och ut. Tur var den soluppgången.. ja.. se själva.Soluppgång i Lennox head.. 

KÖDDER DU MED TRYNE MITT!!!

Tre dagar sedan då vi var i Noosa:
 
-Helt sjukt bra vågor i Byron, är det platt i Noosa måste ni komma ner hit. Nära på bäst hittills denna resan.. Naman berättar vidare medan jag först ser ut över spegelytan framför mig och sen till höger på paret som har en bra mycket intressantare sysselsättning vid plattvatten än min talbok, dvs varandra. Jag funderar på att klicka Naman och aldrig prata med honom igen, men bestämmer mig för att det kanske är väl drastiskt. Nöjer mig med att bara klicka honom.
 
Två dagar sedan då vi var på väg emot Byron Bay men inte kom fram fören i skymningen:
 
Man you guys really missed something today, maybe not that big but perfect shaped waves. Got one of the cleanest righthanders.. Klick!
Chris vet exakt hur sugna vi var på att surfa och gned bara in det så han fick samma medicin som Naman. Ringde dock upp igen senare när vi hade lugnat ner oss och skyllde på dålig täckning.
 
I vilket fall.. Vi suktade och trånade efter vad vi skulle få se när mörkret skingrade sig och solen kom fram och lös upp Byron Bay igen, morgonen där på.
 
Igår:
 
05:40. Tillbaka vid vårt mobila hem efter att ha sett ett hav plattare än det i Noosa.
 
Hade det inte vart för Silje hade nog både jag och Zlatan skrikit högre än Ronjas vårvrål och slagit sönder något. (troligtvis något litet obetydligt, coolare än så är vi inte, kanske ett litet halvtrasigt sandslott från dagen innan eller så).
Men då vi båda som bäst höll på med att rulla fram var sitt könsord till tungspetsen, redo för att få ut all frustration, hann Silje före..
 
-KÖDDER DU MED TRYNE MITT!!!
 
Jag och Zlatan tittade förundrat på varandra och på Silje där hon argt såg ut över havet. 
-Ööh, va sa du precis? Zlatan hade redan börjat fnissa. Jag hade redan börjat gapskratta. Silje bara såg oförstående på oss. Hon hade helt enkelt bevisat ännu en gång att det är omöjligt att vara arg på norsk.
Kan tillägga att "ködder du me tryne mitt" har blivit aningen överanvänt av Siljes två svenska sambos sedan dess.
 
I vilket fall hjälpe det oss att komma över de utestående vågorna och tänka om. Vi bestämde oss helt enkelt på studs för att åka ner till Lennox Head 2-3mil söderut och se om det var bättre där.
 
 
 
 
 
Det var det, och vi hade ett par tre sköna timmar i vattnet. Dessutom han vi redan innan vi parkerat fallit för Lennox. Man skulle kunna kalla det Surfers Paradise motpol. Alla, till och med de surfare jag råkade ramla i vägen för, var trevliga. Det var fina vågor och lite folk. Folk man nickade åt nickade tillbaka och log. Och sist men inte minst, inte en enda tribaltatuerad-anabola-kinghit-utövare så långt ögat kunde nå.
 
Även om mina fingrar klagade över att de än en gång såg ut som torkade albinofikon, vägde den positiva känslan i resten av kroppen över mångfalt. En burk vita bönor i tomatsås, lite dagboks-skrivande och en god låt (knöddlemaus) med havet som tavelram, då mår jag..

Erfarenhet av bilkörande i vänstertrafik.. -Noll.

-Har du kört mycket bil i vänstertrafik eller?
-Nja..
säger jag och menar egentligen; inte en enda gång i detta jordeliv.

 

Tre minuter senare sitter jag tillsammans med ALLA Brisbanes invånare inklämd i en rusningstrafik mer än värdig sitt namn och fipplar simultant med vindrutetorkarna som sitter där blinkersen ska sitta och växeln som måste kontrolleras med vänsterhanden, dvs. samma hand som om tillfälle/utmaning ges kastar en tennisboll max fem meter på ett mycket ovärdigt sätt och under inga omständigheter borde få ha kontrollen över något fordon, allra minst ett på över ett ton.

Efter att nästan ha klämt en tiopoängare, alltså nästan kört över en äldre dam, varit en hårsmån från att repa en sprillans ny eller i alla fall nytvättad BMW, och skapat lite panik då jag körde ut på felsida om en refug, lyckades jag, trots motarbetandet från vänstertrafiken och vänsterarmen, till slut nå motorvägen och fri lejd upp till Noosa. Det var dags att slappna av till den givna roadtrip låten som nu har tagit över titeln efter Lynyrd Skynyrds alla låtar för gott: ”Alla har en vän med en bil” och bara må.

Noosa (stal bilder från google). Bilden i mitten är där vi försökte surfa, fast vågorna var för små och blåste sönder. Hade inte tackat nej till en kitesurfsession dock, men då hade vi fått slänga ut barlast för att få plats i bilen. (Silje, kläder och eventuellt inredningen..)

 

Noosa är ett litet sömning semesterparadis med klarblått vatten och vackra vyer (Rakt översatt från ett reklamblad). Jag har aldrig varit i Florida men jag föreställer mig att de två har mycket gemensamt. Ett pensionärsparadis där maxpulsen en riktigt stökig lördagsnatt nära på når hundrasträcket då någon får full pott i kvällens bridgeparti.
Det låter kanske inte som något för mig. Men det är det verkligen, visserligen i max en dag eller två, det finns ju ändå vågsurfing att använda upp energin på. Tyvärr dock inte de dagarna vi bestämde oss för att besöka men ändå.

 

På vägen från Noosa åkte vi till en utkikspunkt som Mick-Mitch rekomenderade..
 


Det blev helt enkelt inte mycket mer än ännu ett halvdags-morgondopp, lite solsugande och sen för mig medan de andra två gick affärsgatan upp och ner, en tvåtimmarslur i skuggan under ett träd i en park. (Tack mor för det otroligt sövande boktipset Niceville, ungefär när var det jag gav dig uppfattningen att jag var intresserad av kvinnor på femtiotalets sociala liv med klänningar, bjudningar och skvaller? Ja, jag vet, det rasistiska arvet från slav-Mississippi är hemskt, men det gör ändå inte te-bjudningarna ens en aning mer intressanta.)

Tyvärr blåste det för mycket för en eftermiddags surf också så vi fick nog. Ett meningsutbyte över en flytt på trettiomil som jag älskar.

Silje: -Fy flate, bölgerna blåser bort igen.. (Har inget med flator att göra, de är bara könstiga i Nörge.)
Nils: - Kukars vrede..
Zlatan: -Ska vi dra till Byron Bay istället?
Silje och Nils: Ja.

Sagt och gjort, i skymningen samma dag rullade vi in i Bohem-Byron, parkerade bilen, smög in på ett hostel för att låna duschar och somnade förväntansfulla inför morgondagens surfalarm klockan 05:30.


Byte - lägenhet mot minibuss!

Mer än en gång då jag förvandlat morgondoppet till en halvdagsaktivitet satt jag i bubbelpoolen i vårt hem The Regent efter att ha först tagit ett bad i utepoolen, ett i havet och ett i innepoolen och såg ner på mina fingrar som såg ut som om någon hade trätt extra fylliga albinorussin på tio spätt och tänkte för mig själv att nu mår jag som en pärla av guld. –Ni vet inte hur bra ni har det, trots att ni håller på att tappa huden just nu och ser ut som om ni doppade i frätande vit färg.

 

 

En sista kväll med beerpong hos amerikanarna. Anton gjorde ett sista tappert försök men det gick inte den här gången heller..

Men nu i söndags, efter fyra månader och två dagar, hade vi i familjen tillslut vår sista natt tillsammans i lägenheten. Justin Bieber är i detta nu ombord på en flygmaskin hem till Sverige för att jobba på att tappa brännan så fort som möjligt. Sanja, heter egentligen Sandra men delar talfel med hela Blekinge (givetvis inte med de inflyttade kära moster) och är därför omdöpt, lämnar för en vecka på Nya Zeeland och sen far även hon hem till Sverige. Medan jag och Zlatan drar med oss grannen från Cricket Street; Silje, på roadtrip i tre veckor.

 

  

Sista fickat vi baren i lägenheten, en full väska, alla kryssade dagar vi har bott där och tillslut avsked.. snyft..

Egentligen var det meningen att jag, Silje och Zlatan skulle ta buss och tåg upp till Brisbane för att hämta ut vårt nya hem. Men som tur var gick det precis lika bra för Mick-Mitch som för Anton med det motsatta könet kvällen innan och den aningen motvilliga chauffören fick byta att vi gett honom husrum mot att lämna av oss i Brisbane på vägen hem.

Anton och Mick-Mitch på sina vanliga platser..


Det hade visserligen varit ett äventyr att få med tre stora väskor, tre små väskor, tre surfbrädor, två longboards, en gitarr och en norska på lokalbussen, men vi svettades nog i de trettio graderna och skämdes inte alls när Mick-Mitch förvånat fann sin pickup lastad nära på asia-style minus grisar och hönor, när skulle bege sig.

 


Det första vi fick höra då vi äntligen funnit uthyraren var att den campervagn vi bokat var krockad och inte skulle anlända förrän sex timmar senare i ett skick som skulle kunna vara allt från lagad till i kubform bakpå en skrotlastbil. ”Fail” hann jag tänka innan Zlatan ”ekonomen” uttalade ordet:

-Upgrade ..

..långsamt, aningen hypnotiskt och mycket skrämmande medan han stirrade Irländaren som stod bakom disken stint i ögonen. Tyvärr verkar det inte som om han uppfattade hotet riktigt lika alvarligt som det var menat. Det blev ingen upgrade-husbil värdig ett rockband, MEN!!! Vi fick i alla fall låna en gps GRATIS till den identiska reserv-campervagn de fixade fram till oss efter knappt en timma. WIN!

 

Zlatan och vårt nya hem för de kommande veckorna..
 
Observera chokladtomten på bordet. Julmys på en parkering i Noosa.

Ett hektiskt liv.. Jag älskar det!

Såhär trött var jag efter sista veckan i skolan..

 

Ett hektiskt liv associerar jag med dagar fyllda av arbete och tråkiga sysslor. Men nu, den senaste månaden eller fyrtiofem dagarna, har det fått en helt ny mening, en mening som passar mig som handen i handsken.

Senast jag satte mig ner för att skriva forell (uttalas som fisken men är egentligen svengelska för ”for real”) var i Sydney och det känns just nu som om det var en livstid sedan. Yodas livstid. Inte för att jag vet om han är gammal eller inte men han ser gammal ut.

 Ett tag tog skolan upp all tid, men det kan ha haft att göra med att jag eventuellt prioriterade annat i första hand lite för länge. Svårt att klaga på att skolan är för svår såhär i efterhand när jag KLARADE ALLA MINA KURSER! Och ändå hade tid över till så mycket annat.Jag skulle så gärna beskriva min senaste månad i detalj, men det hade dels tagit ungefär fyra dagar längre än mina, nu ner-reducerade till två, campervagn-sambos orkar vänta utanför Starbucks och sen har det helt enkelt hänt för mycket för att jag ska kunna komma ihåg alla roliga detaljer.

En känsla som mer eller mindre försvann helt under tiden jag skrev essä efter essä på sammanlagt mer än 15 000ord var skrivsuget. Men om mina fingrar hade slut på ord vid terminsslutet har de nu fått nog med semester och är redo att redogöra för min sista månad här nere!

 

I snabbare än snabbast drag: Jag har varit i Sydney med Jack, Noosa med Yo-jo, på Frasier Island med Carlo och Ze Germanz, på halloweenfest på Melbas, i Nationalparker med Mick-Mitch jag träffade i Central Amerika, i Ipswich med samma Mick-Mitch, surfat i Burleigh Heads, checkat läget i Brisbane, vandrat vid Mount Tambourine med Anton och Justin.

Jag gått på ett bröllop som kostade brudparet $45 000 dollares, surfat, kört landrover offroad och på stranden, grillat fyra hundra gånger, fiskat och fått upp en sköldpadda, sett ut som en beachzoombie i soluppgången. Jag har tillsammans med mina sambos lyckats bjuda in ca 80pers till vår sista avskedsfest med en dags varsel, hängt en hel del på stranden, vart på Wet’n’wild badpark, kramat runt 10 ascoola träd som jag vet mer än en trädkramare där hemma skulle komma i byxan om han såg (ni vet vilka ni är), spelat en hel del beerpong, passat en hundvalp åt djuraffären, vart på seaworld, vart på zoo, lekt med Mick-Mitch hundar och fåglar, och ännu en gång: osv, osv..

ll


 


m
 
 
 
 
RSS 2.0