Åtta meter valhaj!

Igår hade vi vår sista dag på dykkursen. Vi skulle för första gången gå ner till 18 meter och hålla oss på det djupet i ungefär 30 minuter. Vi skulle spana efter 2 olika sorters hajar.

Bullshark som står för typ 30 % av alla sharkattacks på hela jorden. Men som enligt dykinstruktörerna (som aldrig sökt på sharkattack på youtube) påstod bara var missförstådd. Missförstådd eller inte, om den är hungrig så äter den säkert lite saftig putstjärt, det tvivlar jag inte på. Den andre hajen vi ville se var great reef shark och den vet jag inte så mycket om, men den är säkert blodtörstig den med. Själva grejen var i alla fall att ingen av dessa hajar blir längre än 2-2,5meter och det tyckte vi alla var ganska stort ändå.


Väl nere i vattnet, tryckutjämnad och klar började vi simma längs korallkanten för att spana efter diverse röda och gröna fiskar. Efter kanske 10 minuter ser jag att James (våran hajkära instruktör) gör tecken till mig att det är en haj bakom mig.

Jag vänder mig och där e fan ingen 2,5metershaj.

8 Meter valhaj är ett enormt djur och att den under vatten förstoras och ser ut som 15 meter är heller inget som får min puls att gå neråt.


Den är kanske fem meter ifrån mig när jag först ser den och sen leker den med oss dykare i kanske 15 minuter. Helt sjukt. Ibland är den så nära att jag bara hade kunnat sträcka ut min hand och röra vid den.

Valhajar äter inte kött utan lever enbart av plankton, men dom har en stor mun, sandpappersträv hud och ett par hästkrafter i simfenorna. Det har tydligen hänt flera gånger att dom råkar vispa till någon dykare så han skrapar upp huden rejält eller kanske bryter en arm.


Det var lätt min största naturupplevelse i livet hittills och att instruktörerna sedan berättade att det finns folk som jagar runt på olika dykplatser i flera år och för tusentals dollar, bara för att få se en gjorde det inte midre speciellt. De sa att på den platsen där vi dök räknar de med att få se en valhaj runt 2 % av dyken.


Det bästa är att jag kan bevisa det. Just detta dyket hade vi med oss en undervattensfilmare och hon har filmat alltihop och lagt det på en dvd som jag och Martin köpte. Jag garanterar att vi kommer lägga upp filmklipp därifrån så snart vi kan.


Kommentarer
Postat av: moster

Du måste vara rädd om dig. Ewa

2008-11-03 @ 13:53:29
Postat av: Hugo

Fan va fett! Du skulle tagit tag i fenan och åkt runt med den lite

2008-11-03 @ 15:00:17
Postat av: Nils

Hhaha jag lovar kära moster! man får inte ta tag i dom. De är sjukt utrotningshotade bara för att japanerna ser dem som en dellikates. Den vi simmade brevid hade tydligen vart värt 1,5 miljoner dollar om vi hade metat upp den och sålt den på svarta marknaden i japan.

2008-11-04 @ 13:04:06
URL: http://nilsjohansson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0