3000mord på 10månader.

Mamma du behöver inte läsa det här.

-HOW did you guys get here??
-We came with bus..
-No bus stop here..
-Oh you mean right here.. We took a taxi to a hotel, and we walked from there..Why?

Jag kunde inte bestämma mig för om mannen såg livrädd ut eller om han bara tyckte vi var hjärndöda gringos.

-Suck.. You have to know this is a beutiful country.. .. but it has cancer... gangsters.. alot..

Han såg ut i fjärran som om han kom ihåg en tid utan vapen och tatuerade pitbulls till ungdommar.

-But isn't safe in the day?
-No! Han svarade innan jag hunnit avsluta.. From central station and up its alright, in the day ofcourse haha.. at night you know..BANG BANG! everywhere here hehe.. But where you are now is east-city. Very bad. All time. You should go back to your hotel. NOW!

Han avlutade med ett galet skelögt psykstirr rakt i ögonen på mig. Jag som först blev glad över att äntligen ha en konversation med en local på ett gemensamt språk hade sedan andra meningen inte vart lika lycklig längre.. FAIL!

Visst hade jag läst på i The Lonley Planets guidebok om farorna i San Salvarode. Gäng, Mara Salvatrucha, ficktjuvar, vanligt med påkörningar, gå ej ut efter skymning och framför allt håll er för allt i välden undan från östra delen av stan.

Men sen tänkte vi inte mycket mer på det och tog för givet att ingen skulle vara dum nog att placera busscentralen med utrikesbussavgångar för backpackers mitt i den mest kriminella delen av stan. Man kan säga såhär; det var tur att vi bokade hotelet i samma byggnad eftesom vi inte ville ta oss hit i mörkret (bussen avgår 04.30). För just nu är vi Öster om Öster.

Alltid kul med lite harmlösa tags på väggen intill hotelentrén:


Vi hade även tagit förgivet att det var säkert att gå ut i dagsljus och hade redan tagit oss en bra bit ifrån hotelet. Kändes sådär att traska hemmåt i skymningen i ett land med 500 000vapen varav 60% är olagliga och som under tio månader för ett par år sedan hade över 3000mord. Inte en enda gringo till så långt ögat nådde och alla, jag menar ALLA gav oss en av två blickar. Antingen "Dumma jävlar ni kommer blir rånade" eller "Dumma jävlar jag ska råna er".
Men det hände aldrig. Antingen för att de alla hade sett mig cagefightas på ESPN eller för att vi var hela fem pers och för mycket problem.
Vakten i porten på hotelet släppte ut en avgrundsdjup suck av lättnad när vi kom tillbaka helskinnade ett par timmar senare än vad han hade velat och förbjöd oss att lämna hotelet igen innan bussen lämnar imorgon bitti. Allstå husarrest i San Salvador. Tur att vi köpte med öl från macken på vägen.


Solen går ner över taken öster om öster i San Salvadore. Det ingallrade taket är vår enda chans till frisk luft just nu.

Kommentarer
Postat av: Syrran

hörde ni några skott eller nått annat spännande? Nu ska jag ut i mörkret i ett inte jättefarligt karlstad.. men de skedde faktiskt ett mord här förra helgen :O

2010-11-25 @ 07:38:51
URL: http://muffinsmois.blogspot.com/
Postat av: moster Ewa

Hej!

I Managua stannar också bussen på ett farligt ställe. Min rekommendation är hoppa över Managua. I resten av Nica är det väldigt trevligt.

2010-11-25 @ 09:07:15
Postat av: Mowgli

Haha loving it!

2010-11-25 @ 09:52:16
URL: http://jag-ar-vilse.blogspot.com
Postat av: aw

1:Vill du undvika att bli rånad så ska du köpa nya kläder i någon lokal affär. Visst man kommer se ut som en fån men det är ju sak samma.



2:Brukar ni ha skor på er? köp nya fakeskor. Har fått det tipset av en kille som brukade råna Gringos. Han menade på att man kan se på hur rik en person är beroende på vad han har för skor. Köpa en billig kopia bara.



3:Titta ner i marken precis som om att du alltid gått på den gatan. Bara gringos går omkring och tittar överallt. Dom som gått på gatan flera hundra gånger tidigare håller inte på så.

2010-11-25 @ 11:06:41
Postat av: mackanpackanlackankrackansakcna

Det bästa rådet måste ju vara att döda dom andra först? Eller?

2010-11-25 @ 18:37:58
Postat av: Nils

Inga skott faktiskt, men dagen efter sag vi en massa blod och skit pa nyheterna fran san salvadore som vi precis lamnat.

Har vart i Managua ett dygn nu och det ar samma har. Var tvungen att ta en 2km omvag runt ett kvarter for att komma till stan pga av gangsters.

Jag kor flipflops, men det ar nog ganska tydligt att vi ar Gringos=) Ranoffer..

Tack mackan ska kora pa det!

Peace

2010-11-27 @ 00:27:15
URL: http://nilsjohansson.blogg.se/
Postat av: Johan

Det man måste tänka på är att folk ser på faror olika beroende på deras bakgrund. Många av de som varnar om faror har aldrig själva varit i området utan enbart läst om det i tidningen eller dylikt. Givetvis existerar faror, men i många fall är det överdriver och vanlig streetsmart räcker långt. Rånmördad kan man ju lika gärna bli i Sverige så :)

2010-12-01 @ 16:06:28
URL: http://www.resor-sista-minuten.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0